91.Ředkvičky
Ředkvičky
ochrana před bakteriemi a plísněmi
Ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost, působí příznivě na krvetvorbu, na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak. Není snad v lidském těle orgánu, na který by ředkvičky nepůsobily příznivě.
Ředkvičky obsahují:
- Karoten
- Vitamin C - nezbytný k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran, dále je to silný antioxidant, chrání tělo před volnými radikály, posiluje imunitu.
- Vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová) - větší potřebu mají lidé s onemocněním ledvin, konzumenti alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.
- Vitamin B9 (kyselina listová) - nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
- Selen - antioxidant, který zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
- Vápník
- Hořčík
- Draslík - odvodňuje, snižuje krevní tlak.
- Síru
- Měď
- Fosfor
- Mangan
- Vlákninu - stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
- Hořčičné oleje - přispívají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zlepšují stravitelnost těžších jídel.V ústní dutině a v oblasti nosohltanu pomáhají rozpouštět usazený sekret,léčí tedy i rýmu a kašel.
Příznivé účinky ředkviček na náš organismus:
- hubí střevní bakterie a plísně
- uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání
- potlačují infekce a posilují organismus
- podporují perilstatiku (pohyb) střev
- působí proti nadýmání
- odstraňují zácpu
- chrání buňky před volnými radikály
- jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
- snižují krevní cholesterol
- snižují krevní tlak
- odvodňují
- posilují nervy
- posilují paměť
- vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak
- působí preventivně proti avitaminóze
- jsou nízkokalorické, hodí se tedy jako součást zdravé diety v každém věku
Co obsahují ředkvičky
1. jak to už u zeleniny bývá obvyklé, v ředkvičkách najdeme větší množství vlákniny. Ta pomáhá udržet náš trávicí systém v dobrém pořádku a navíc omezuje vstřebávání tuků a špatného cholesterolu. Díky tomu a také díky zvýšenému obsahu draslíku, ředkvičky patří mezi skvělé ochránce našeho srdíčka.
2. ředkvičky samozřejmě obsahují i velké množství vitamínů, za zmínku stojí beta-karoten, B1, B2 a C. Ty ve spolupráci s minerály skvěle podporují naši imunitu.
3. za zmínku určitě stojí i hořčičné silice. Právě jim ředkvičky vděčí za svou štiplavou chuť. Ale chuť to není všechno - tyto éterické oleje uklidňují překyselený žaludek a tím přispívají k lepší práci trávicího systému. Ve svém jídelníčku by ředkvičky měl mít každý, kdo má časté problémy s pálením žáhy.
4. velmi užitečný pro lidský organismus je i vyšší obsah síry. Tento minerál je zodpovědný za dobrý stav naší kůže, vlasů i nehtů. Takže každý, kdo se stará o svůj vzhled, rozhodně by tuto zeleninu neměl zanedbávat.
5. ředkvičky obsahují hodně kyseliny listové a železa. Proto by měly být velmi významnou součástí jídelníčku vegetariánů a také těhotných žen.
6. ředkvičky obsahují velmi málo kalorií. Díky vláknině ale dokážou udržet pocit sytosti dlouhou dobu, éterické oleje zase brzdí chuť k jídlu, takže se určitě hodí každému, kdo plánuje zhubnout.
7. při konzumaci ředkviček bychom neměli zapomínat na jejich listy. Mnoho látek, které najdeme v kořenech, listy obsahují ve výrazně větším množství. Dá se je použít do salátů, jíst jen tak na pečivu, můžeme je na konci vaření přidávat i do polévek, někdo je má rád i jako součást podomácku odšťavněných zeleninových směsí.