39.Super potraviny
Super potraviny
Super potraviny jsou potraviny v přírodní formě, s výbornými vlastnostmi pro zdraví a vitalitu člověka, podporující imunitní systém, mající vysoký podíl živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, proteiny, enzymy a antioxidanty.K super potravinám patří zejména ovoce, zelenina, bylinky a koření, obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, mořské ryby a jiné potraviny, jako med, kefír, houby šitake.
Přehled 100 nejlepších super potravin
acai bobule
- Exotické
bobule z pralesa
jsou plné antioxidantů, pomáhají
snižovat cholesterol a chrání
kardiovaskulární systém.
ananas
- Sladký
lék obsahuje enzym
bromelain, který pomáhá při trávení
a chrání před
bakteriemi a parazity ve
střevech. Ananas pomáhá
při obnově tkání svalů
a kloubů.
aloe vera
- Dužina z listů působí protizánětlivě a antibakteriálně. Detoxikuje a zbavuje tělo škodlivin, používá se zevnitř, ale i pro venkovní použití.artyčoky
- Obsahuje látku cynarin, která posiluje a ochraňuje játra. Preventivně působí i před vznikem žlučníkových kamenů.
avokádo
- Má mnoho vitamínu a antioxidantů. Zvenku jako maska na suchou pleť, zevnitř na plodnost a potenci. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
lilek
- Pomáhá srdci. Bojuje proti ateroskleróze, rakovině, cukrovce
a zácpě. Vhodná potravina při dietách.
banány
- Obsahuje mnoho draslíku a hořčíku. Je to energetická bomba pro sportovce. Obsahuje serotonin - hormon štěstí, proto bojuje proti depresi a špatné náladě. bazalka
bazalka
- Má protizánětlivé a anitbakteriálne vlastnosti. Krásně
voní, přidává se do salátů, k sýrům. Zlepšuje trávení,
působí proti nadýmání a uvolňuje křeče.
brokolice
- Královna mezi zeleninou. Ničí rakovinné buňky a
posiluje imunitní systém. Brokolici vařte jen krátce a nad párou,
aby neztratila důležité vitamíny.
brusinky
- Zázrak na močové cesty, obsahuje hodně vitamínu C.
Prevence proti ledvinovým kamenům. Chrání imunitu.
camu camu
- Načervenalé camu camu plody podporují imunitu, chrání
před plicními infekcemi, chorobami dýchacích cest, užívají
se i při vyčerpání.
česnek
- Přírodní antibiotikum. Má silné antibakteriální,
antivirové a antimykotické účinky. Na imunitu, proti nachlazení,
proti rakovině, snižuje krve tlak.
cibule
- Podobné účinky jako česnek. Zmenšuje riziko
aterosklerózy a trombózy, posiluje imunitní systém. Cibulí
uvolníte hlen.
cizrna
- Nejlepší stravitelná luštěnina. Neobsahuje lepek, výborné pro celiaky. Obsahuje hodně železa. Vhodný proti civilizačním onemocněním. citróny
citróny
- Zklidňuje rýmu, kašel, bolest v krku, snižuje horečku
a bolesti hlavy. Citrónová šťáva působí zásaditě, pomáhá
upravit překyselení organismu.
cuketa
- Kladně ovlivňuje činnost ledvin, trávicích orgánů,
také hladinu cholesterolu a krevního tlaku, odvodňuje
organismus a čistí střeva. Vhodná při redukční dietě.
čaj bílý a zelený
- Mají velké množství antioxidantů,
proti stárnutí. Pročišťují organismus, dodávají energii,
proti pocení, kožních nemocem, zubnímu kazu, onemocněním
srdce.
třešně
- Omlazují, čistí pokožku. Působí detoxikačně,
odstraňují zácpu. Velkým zdrojem draslíku.
ostružiny
- Proti rakovině, zejména proti rakovině prsu a
rakovině děložního čípku. Čistí krev, bojují proti hemeroidům,
na průjem a zánět střev.
červená řepa
- Při léčení onemocnění
jater a ledvin, proti rakovině. Usnadňuje léčbu chřipky,
posiluje organismus, utišuje menstruační bolesti.
červené víno
- V malé míře je lék. Pomáhá proti srdcovým chorobám, prodlužuje život, proti depresi.
čokoláda tmavá (kakao)
- Obsahuje mnoho antioxidantů, působí jako
antidepresivum a afrodiziakum. Snižuje riziko infarktu, dodá
energii a vyrovnává krevní tlak.
borůvky
- Bohaté na minerální látky, železo, hořčiny a
vitamíny. Působí protizánětlivě, osvědčené jsou proti průjmu,
utišuje zvracení, na imunitu, vylepšují zrak.
datle
- Jsou vynikajícím zdrojem draslíku, dodávají nervem a
mozku energii a svěžest. Stimulují spánek, pomáhají při
usínání.
angrešt
- Čistí střeva a zbavuje jejich odpadních látek,
odvodňuje a působí močopudně. Podporuje tvorbu zdravé pokožky
a vlasů.
fazole
- Proti civilizačním chorobám, obsahuje hodně
vlákniny. Fazole snižuje hladinu cukru v krvi, prospívá proti
cukrovce, vysokému krevnímu tlaku.
fenykl
- Proti kašli, na vykašlávání hlenů. Působí proti
nadýmání, křečím, zácpě a překyselení. Má močopudný a
detoxikační účinek. Afrodiziakum.
fíky
- Revitalizují trávicí soustavu, jsou výbornou náhradou
sladkostí, protože jsou sladké a neobsahují žádný tuk. Působí
blahodárně na nervy a mozek. Zlepšují náladu.
goji
- kustovnice čínská - Má v sobě hodně antioxidantů.
Stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, chrání jaterní
buňky. Na dlouhověkost, vitalitu, mozek, játra, trávení.
granátové jablko
- Množství antioxidantů chrání před
volnými radikály, čímž lze předcházet rakovině a srdečně-cévním
onemocněním. Léčí hemeroidy, i křečové žíly.
grep
- Snižuje hladinu cholesterolu, působí pročišťující a
proti infekcím. Jadérka obsahují bioflavonoidy, které potlačují
bakterie, viry, plísně.
hrách
- Má výrazně omlazující účinky. Vysoký obsah
vlákniny má detoxikační účinky, chrání trávicí trakt.
Klíčící hrách obsahuje množství vitamínu C.
hřiby šitake
- Obsahuje proti nádorové, antibakteriální a
antivirové látky, upravuje krevní tlak, cholesterol či cukr v
krvi, posiluje imunitu, působí proti rakovině.
hrozny
- Pohár šťávy z červených hroznů je dobrou zbraní
proti rakovině prsu. Podporuje detoxikaci střev a jater, působí
proti stárnutí a vyhlazuje pokožku.
chia semínka
- Dodává energii, duševní rovnováhu, vysoký
obsah omega 3 a 6 mastných kyselin, hodně antioxidantů,
vápníku a vitaminu B. Nevhodné pro kardiaky a při nízkém
tlaku.
křen
- Působí antibakteriálně, usnadňuje vykašlávání,
odhleňuje průdušky, podporuje trávení, působí močopudně a
má vysoký obsah vitamínu C.
jablka
- Obsahuje velké množství vitamínu C a látku kvercetin,
která zabraňuje tvorbě rakovinových buněk.
ječmen
- Díky rozpustné a nerozpustné vláknině působí příznivě
trávicí trakt a na kardiovaskulární systém. Ze všech
obilovin se nejvíce podílí na snižování cholesterolu.
jahody
- Antioxidant. Jahody dezinfikují trávicí systém, ničí
bakterie a viry, chrání nervové buňky a mozek.
jogurt
- Bílý neoslazený jogurt dodává střevní flóře užitečné
bakterie, pomáhá proti nadýmání a je vydatným zdrojem
vápníku.
zelí
- Vláknina obsažená v zelí se postará o správnou funkci střev, pomůže při zácpě a pro nízký obsah kalorií je vhodná pro lidi s nadváhou.
kardamon
- Působí příznivě na trávení, tlumí nepříjemné pálení
žáhy, má antiseptický a diuretický účinek. Pomůže i
uklidnit nervy.
květák
- Účinný proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů,
podporuje funkce kloubů a šlach, zpomaluje vypadávání vlasů,
hojí záněty pokožky a sliznic.
kefír
- Zvyšuje obranyschopnost organismu, dobrý na trávení,
proti průjmům, snižuje chloesterol, reguluje krevní tlak,
hojí různé ekzémy.
kapusta růžičková
- Kdo má problémy se žaludkem, játry
nebo ho trápí střevní problémy, měl by jíst právě kel.
Kromě toho má v sobě hodně vitamínu C a podporuje imunitní
systém.
kiwi
- Na imunitu, zlepšuje zrak, stimuluje srdce, podporuje růst
kostí, pomáhá zvládat stres a zvyšuje soustředění.
hřebíček
- Koření se záhadnou chutí léčí nachlazení,
bolest zubů, infekce dutiny ústní a potlačuje nesmělost.
kokos
- Kokos udržuje vlhkost v pokožce, tvoří její ochranu
podobně jako lidský maz, proto omlazuje. Doplňuje minerály,
proto se používá i při lámání vlasů a nehtů.
konopná semena
- Bojuje proti volným radikálům a předčasnému
stárnutí, regeneruje poškozenou kůži, čistí střeva,
prospívá svalům. Působí protizánětlivě.
kurkuma
- Koření žluté až oranžové barvy, kořenité vůně
a mírně pálivé chuti se kromě uplatnění v kulinářství
používá k léčení ran, zánětů a rakovinových nádorů.
mák
- Nejvýznamnější zdroj vápníku pro pevné zuby, kosti,
vlasy, či nehty. Obsahuje všechny důležité látky na podporu
krvetvorby, působí proti anémii a stresu.
maliny
- Chutné plody obsahují vitamíny, zejména provitamin A,
C a B, organické kyseliny, antioxidanty a pektin. Na pěknou pokožku,
štíhlou linii, lesklé vlasy a krásné nehty.
mandle
- Královny mezi ořechy. Obsahují zejména vápník a hořčík.
Podporují imunitu a sexuální zdraví. Tip: konzumujte pouze čerstvé
mandle ve slupce.
mango
- Vitamínová bomba pochází z Indie. Sladké ovoce vylepšuje
trávení, je prevencí proti rakovině, čistí a zjemňuje pleť
- udělejte si masku proti akné a nečistým pórům.
meruňky
- Jezte čerstvé nebo sušené meruňky. Meruňkám se připisuje
dlouhověkost obyvatel pohoří Karakoram. Spaluje tuky, zvyšuje
vitalitu, zpevňuje kůži i vlasy.
meloun červený
- Meloun - bohatý na vodu (obsahuje až 90%) a
antioxidanty, v létě osvěží i nasytí. První pomoc na
spálenou pokožku, pomáhá i na cévy a krve oběh.
maso krůtí a kuřecí
- Drůbeží maso dodá tělu bílkoviny,
je zásobárnou draslíku, hořčíku, zinku a selenu, důležitým
zdrojem železa a vitamínu B12.
máta
- Mentol má výrazně antiseptické a lokálně
anestetické vlastnosti. Odstraňuje plynatost, křeče, pomáhá
při potížích horních cest dýchacích.
med a propolis
- Má antioxidační, imunostimulační a protizánětlivé
účinky, tiší kašel a bolest v krku, zastavuje předčasné
stárnutí buněk, zlepšuje spánek.
mořské řasy
- agar, aramu, nori, kelp, wakame - Jsou vysoce
koncentrovaným zdrojem živin. Mají antioxidačný,
protirakovinný, proti plísňový účinek, jsou zásadité a
pomáhají redukovat metabolické překyselení organismu.
mořské ryby
- losos, tuňák, sardinky, makrela - Obsahují
omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Chrání před srdečně-cévními
a nervovými onemocněními, jsou důležité pro mozek a oči.
Doporučené i pro budoucí maminky.
mrkev
- Mrkev posiluje zrak, kromě toho betakaroten chrání
srdce a cévy, působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí
organismu a pokožky.
noni
- Noni prospívá psychice, bojuje proti plísním a
bakteriím, pomáhá při detoxikaci, regeneraci a cukrovce,
upravuje hormonální systém, zvyšuje celkovou výkonnost.
ocet jablečný
- Udržuje štíhlou linii, spolu s vodou odstraňuje
plak a bakterie, které zapříčiňují pach z úst. Obklady z
octa pomohou při zbavování se bradavic.
olivový olej
- Obsahuje vitamín E, vápník, železo, ale také
účinný antioxidant, který snižuje riziko rakoviny a zvyšuje
energii!
oves
- Dobrým zdrojem vlákniny, proti zácpě, na nervový
systém, pomáhá při zánětech sliznice žaludku a střev.
paprika
- Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího
traktu. Beta karoten posiluje buňky a brzdí proces stárnutí.
rajče
- Nízký obsah kalorií, ale i výborný pomocník při
boji s rakovinou a jako prevence před infekčními chorobami.
Šťáva je dobrá proti únavě a bolestem hlavy.
pažitka
- Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva,
prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a
imunostimulační účinek.
pór
- Proti trávicím obtížím, nadýmání, střevním potížím,
nechutenství, ale i na srdce a cévy.
pohanka
- Pohanka chrání cévy, léčí revma. Je vhodná i na
odkyselení organismu.
pomeranč
- Jedinečný prostředek na uklidnění nervové
soustavy, uvolňuje nahromaděný stres, frustraci, po fyzické
stránce pomáhá při hubnutí.
pšenice
- Královna mezi obilovinami, pomáhá při vyčerpání,
únavě, léčí chronické nemoci, zácpu a doplňuje potřebné
živiny.
quinoa semena
- Potravina velmi podobná Amaranth, přirozeně bezlepková. Má velkou výživovou hodnotu. Počítá se s nimi jako se stravou pro kosmonauty.
rakytník
- Údajně má desetkrát více vitamínu C než pomeranč. Dodá energii, působí proti chřipce a únavě.
kmín
- Podporuje chuť k jídlu i trávení, je výborným lékem
proti nadýmání. Zlepšuje krvetvorbu, dezinfikuje střeva a
usnadňuje vykašlávání.
ředkev
- Oblíbená miniaturní kořenová zelenina ničí
bakterie, uvolňuje hleny, mírní kašel, zmírňuje pálení
žáhy, odstraňuje zácpu a plynatost.
rýže hnědá
- Pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva,
zabraňuje srdečním onemocněním, reguluje hladinu cukru v
krvi.
pískavice řecké seno
- Působí příznivě na žaludeční
a střevní činnost. Snižuje horečku, pomáhá při bušení
srdce a chrápání, napomáhá látkové přeměně.
sladké brambory
- Mají pozitivní vliv na zdravou pleť,
zrak, srdce a plíce. Tradiční čínská medicína věří,
že ohřívají žaludek, posilují vnitřní orgány a
podporují energii čchi.
švestky
- Svým působením pročišťují organismus, zbavují
ho toxických odpadů a kyseliny močové, což je zvláště
důležité při léčbě dny a revmatismu.
slunečnicová semena
- Má pozitivní vliv na pokožku, vlasy
a nehty, uklidňuje nervy a podporuje tvorbu svalové hmoty.
sójové boby
- Aktivizuje metabolismus bílkovin, regeneruje
vazivové tkáně, zlepšuje koncentraci a paměť.
spirulina
- Modrozelená řasa má protivirový účinek, zvyšuje
imunitu i tím, že zlepšuje střevní mikroflóru.
šalvěj
- Má krve čisticí a protizánětlivé účinky. Léčí
nemoci střev, krvácející vředy žaludku a dvanáctníku a
záněty žaludku. Je výborná při ženských onemocněních.
šípky
- Zvyšují odolnost organismu vůči infekcím, chrání
močové ústrojí, povzbuzující prostředek při
rekonvalescenci, při špatně se hojících ranách.
skořice
- Je afrodisiakum. Pomáhá při cukrovce, snižuje
hladinu cholesterolu, mírně snižuje krevní tlak, podporuje
prokrvení sliznice žaludku, pomáhá při nadýmání.
čočka
- Čočka obsahuje třikrát více vápníku než
obiloviny a sedmkrát více železa než špenát, je lehce
stravitelná, výborně čistí střeva, pomáhá proti zácpě.
špalda
- Špalda pomůže s migrénami, snižuje riziko
cukrovky typu II, kardiovaskulární choroby, a pomoci ženám
vyhnout se žlučovým kamenům a rakovině prsu.
chřest
- Pomáhá ledvinám, čistí krev, je to
afrodiziakum, bohatá na kyselinu listovou, železo a vápník,
pro budoucí maminky je ideální zeleninou.
špenát
- Je bohatým zdrojem kyseliny šťavelové, která váže vápník. Pro budoucí maminky na ochranu plodu, pro lidi po padesátce na zrak. Pro ostatní zdrojem energie. dýně
dýně
- Je lehce stravitelná, při redukční a diabetické
dietě jako stvořená, odbourává tuky a pročistí tělo.
Velmi zdravé jsou i jadérka dýně.
okurka
- Málo kalorií, vhodná při hubnutí, v létě osvěžující,
vhodná i na péči o pokožku. Stahuje a čistí póry.
Okurka je zásaditá zelenina, zabraňuje překyselení
organismu.
vlašské ořechy
- Je bohatým zdrojem energie, hodně vlákniny
a vitamínu E podporují snižování cholesterolu. Díky B
vitaminem jsou dobrou potravou pro mozek a nervy.
zázvor
- V Číně ho bylinkáři předepisují jako účinný
lék na vykašlávání při nachlazení a chřipce. Považují
ho za výborný stimulátor krevního oběhu, přičemž zahřívá
tělo.
zelený ječmen
- Zelená potravina reguluje trávení, obnovuje pleťové buňky, chrání před kardiovaskulárními onemocněními, dobré účinky i na kožní onemocnění, akné, psoriázu.
https://www.nazdravie.sk
7 snadno dostupných potravin, které jsou víc než "super"
1. Špenát
Tahle listová zelenina původem pravděpodobně s Persie je možná nenápadná svým vzhledem, výživově se však jedná o jednu z nejhodnotnějších potravin. Dopřejte si ho čerstvý z lokální české produkce a co nezvládnete zpracovat, zamrazte. V zimě přijde vhod. Už jedna hrst špenátu pokryje polovinu denní dávky vitaminu A, téměř celou dávku kyseliny listové a doplní i vitamin K.
TIP: Špenát nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte ho na troše olivového oleje s česnekem, posypte třeba chia semínky nebo sezamem a podávejte jako přílohu.
2. Brokolice
Další zelenina, kterou i v českých zahradách najdeme velice často. Pouhých 100 g syrové brokolice obsahuje zrhuba desetinu z denního příjmu vlákniny (pro lepší zažívání), hravě pokryje denní dávku vitaminu C a je bohatým zdrojem vitaminů K a B - vitaminů potřebných pro zdravé kosti, metabolismus a podporu nervové soustavy.
TIP: Abyste zachovali co nejvíce prospěných látek, připravujte brokolici v páře.
3. Červená řepa
Mistr v detoxikaci. Čerstvá šťáva z řepy podpoří detoxikaci, aby tělo mohlo přirozenou cestou odvádět z organismu toxiny, a navíc bojuje proti zácpě a podporuje dobrou náladu! Obsahuje navíc také živiny, které v jiných potravinách budete hledat jen těžko. Tou hlavní je brom, naprosto nepostradatelný při přeměně dalších minerálních látek (draslíku, hořčíku, vápníku,...). V jediném šálku šťávy z červené řepy najdete i ¼ denní dávky kyseliny listové.
TIP: Udělejte si osvěžující a detoxikační smoothie z 1 bulvy červené řepy, 1 mrkve, citronové šťávy, petrželky a čerstvého pepře!
4. Rajčata
Koupit v zimě rajčata, která voní a chutnají jako rajčata, může být pořádný oříšek. V letní sezóně si je však můžete dopřávat dle libosti. Pravidelná celoroční konzumace kvalitních rajčat snižuje riziko srdečních onemocnění a údajně může být dobrou prevencí nádorových onemocnění. Rajčata jsou plná vitaminů A a C, známých pro své antioxidační účinky. Za zmínku stojí také vitamin B6, napomáhající správné funkci metabolismu.
TIP: Rajčata je vhodné jíst syrová, případně z nich vylisujte šťávu, přidejte citron, pepř, trochu soli, bazalku a použijte jako základ zeleninového smoothie nebo třeba pesto na těstoviny.
5. Kapusta
Tahle kráska nebosahuje žádný tuk, zato spoustu železa a vlákniny. A co víc: je zásadotvorná, takže pomáhá udržet dobré pH v těle a předcházet překyselení organismu. Obsahuje vitaminy K, A, C a má protizánětlivé účinky.
TIP: Věděli jste, že z kapusty se dá připravit úžasné pesto? Rozmixujte kapustu-kadeřávek s citronovou šťávou, česnekem, slunečnicovými semínky a přidejte strouhaný parmazán.
6. Kysané zelí
Že je zelí jednou z nejzdravějších potravin vůbec, není fáma, ale holý fakt. Kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, a vitamin B se úzkostlivě starají o střevní mikroflóru. Kysané zelí je také bohaté na beta-karoten a vitamin C, dále obsahuje vitamin B, E, A, K a minerální látky. Ještě nějaký důvod, proč ho zařadit do jídelníčku?
TIP: Šťáva z kysaného zelí podporuje trávení, detoxikaci a čistí pleť!
7. Vejce
Co bylo dřív - vejce, nebo slepice? Odpověď na tuto otázku asi nikdy nenajdeme, důležité však je, slepice vajíčka snášely, snášejí a budou snášet. Kvalitní vejce (ideálně od šťastných slepic) jsou ideální a vydatnou snídaní, mají totiž poměrně nízkou kalorickou hodnotu a díky proteinům a tukům zasytí opravdu nadlouho. Proteiny však nejsou to jediné, co vejce povyšuje do třídy TOP potravin. Obsahuje vitamin B12, sodík, draslík, vápník, zinek, železo, jód a cenné omega-3 mastné kyseliny.
TIP: Vyzkoušejte vajíčka v kombinaci se špenátem! Získáte chutnou a vitaminovou bombu!
https://www.ordinace.cz/