30.Dutiny
Zastavte záněty dutin v průběhu minut s věcmi, které již máte doma v kuchyni
Záněty dutin, známé i pod odborným názvem sinusitida, jde o onemocnění vedlejších dutin dýchacích cest.
Zdravé dutiny umožňují bezproblémový průchod vzduchu. Pokud jsou však oteklé a zablokované, dává se tím prostor k množení patogenních bakterií, které vedou k následným infekcím.
Příznaky a typy zánětů dutin
Mezi nejčastější příznaky zánětů dutin patří:
- horečka
- bolesti obličeje a uší
- bolesti hlavy
- tvorba hlenů
- případný kašel, pokud hleny stékají do oblasti hrdla
Výskyt častých zánětů dutin může ovlivnit i zdravotní problémy jako jsou alergie, astma či výskyt nosních polypů.
Při zánětech dutin rozlišujeme dva druhy: akutní a chronický.
Akutní zánět trvá obvykle týden až dva, ale v některých případech může přetrvávat i měsíc.
Chronický zánět je druh, který je má menší intenzitu, ale výskyt výše zmíněných příznaků přetrvává déle než 12 týdnů.
Dlouhotrvající zánět, ačkoli nižší intenzity, byste v žádném případě neměli ignorovat, protože si tím zaděláváte na vážnější problémy v budoucnu.
Antibiotika versus přírodní prostředky
Viry a bakterie
se často ze sliznic dostávají do oblastí mezi obličejovými kostmi,
kde způsobují tvorbu hustého hlenu, tlak a silné nepohodlí.
Lékaři toto onemocnění nejčastěji řeší předepsáním antibiotik.
Ty však nejsou pro záněty dutin nejideálnějším lékem, protože
vytvářejí odolnost bakterií a mají množství nežádoucích účinků.
Na druhou stranu, bylinné přípravky se jeví na tento druh zdravotních problémů optimálním řešením.
Dnes vám jeden takový recept prozradíme.
K přípravě receptu budete potřebovat následující suroviny:
- 2 dcl vlažné vody
- 2 čajové lžičky jablečného octa
- šťávu z 1 citronu
- 2 čajové lžičky medu
- 1/2 čajové lžičky kajenského nebo štiplavého chilli koření
Příprava a užívání
Dobře rozmíchejte všechny složky ve skleněném poháru.
Tento nápoj pomalu popíjejte v průběhu dne nebo večera. Pro urychlení léčby si s ním občas vykloktejte hrdlo pro případ, aby se do něj nepřesunuli bakterie ze stékajících hlenů.
Úleva by se měla dostavit už po pár minutách od prvních loků nápoje. V užívání však pokračujte dál, až do úplného ústupu zánětů a bolestí dutin.
Jednotlivé složky receptu zajistí nejen ústup onemocnění, ale i posílení vašeho imunitního systému, aby se onemocnění brzy znovu nevrátilo.
Převzato z https://prirodajelek.cz/
ZÁNĚT NOSNÍCH DUTIN
Akutní zánět nosních dutin je většinou následkem infekce. Přitom může onemocnět jen jedna dutina nebo i všechny současně. Lidově se tomuto zánětu, při kterém se vylučuje vodnatý nebo hnisavý hlen, říká také "chřipka hlavy". Nejčastěji jsou postihovány čelistní dutiny a čelní dutiny, u kterých dochází k akutnímu zhnisání.
Je omezeno nosní dýchání, dostavují se bolesti hlavy a z nosu se silně uvolňuje hlen s hnisem. Zánět dutin po dvou až čtyřech týdnech pozvolna odeznívá. Při komplikacích může dojít k zánětu mozkových blan a k hnisavému zánětu mozku. Zánět dutin může často vést k chronickému onemocnění. Při této nemoci je velmi důležité, aby hlen a hnis dobře odcházely. Proto často a řádně smrkáme! Jednu nosní dírku přidržíme a smrkáme druhou. Jinak je nebezpečí, že pokud smrkáme oběma najednou, dostane se hnis do středního ucha. Čelo a nos musíme bezpodmínečně udržovat v teple. Příznivě působí horké koupele nohou a horké obklady na čelo.
...
Heřmánek
Vrchovatou lžičku heřmánku spaříme v šálku horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, přecedíme a pozvolna pijeme, denně tři šálky.
JAK UVOLNIT DUTINY A SPUSTIT RÝMU.
Křen s medem skutečně funguje, ale používejte jen náš, křen selský (český), příprava je jednoduchá, rychlá a křen v medu vydrží v lednici 3 měsíce.
Návod na přípravu:
Najemno nastrouhaný čerstvý křen se smíchá se včelím medem v poměru 1:1. Uložte ho ve sklenky s uzávěrem do chladničky.
Užívá se 3-5x denně 1 čajová lžička. Budete překvapeni, že se vám během krátké chvíle spustí rýma.
Babské rady:
Ponořte na 10 minut plosky chodidel do horké vody, pak si na chvíli oblékněte studené ponožky.
Inhalujte 100% mátový esenciální olej.
Nahřejte si plátěný sáček se solí a přiložit na čelo nebo dutiny.
Čelní dutiny:
Nejdříve si uvaříme středně velký brambor ( musí být vařen ve slupce ), připravíme si šátek tak , aby odpovídal šíři čela a dal se zavázat na něj položíme igelit a na igelit kapesník. Pak bramboru oloupeme a lehce rozmačkáme, vložíme na kapesník v šátku a přiložíme na čelo ( teplota bramboru by měla být co nejteplejší , prostě co snesete), a necháme působit 20- 25 minut.