23.Zdravé potraviny

 

Nesahejte hned po lécích: Zde je 18 onemocnění a potraviny, které je léčí

Mnozí z nás jsme si zvykli, že na každé onemocnění hned saháme po lécích. Existuje dokonce obecná představa, že ke každé nemoci je přiřazen nějaký farmaceutický přípravek.

Zapomínáme přitom, že mnohé běžné potraviny dokáží vyléčit různé druhy onemocnění. Je třeba je jen znát a vědět, kdy je použít.

Dnes vám proto ukážeme 18 druhů zdravotních problémů a k nim přiřazené ovoce a zeleniny, které je dokáží zmírnit a nejednou i zcela vyléčit.

1) Rýma - mrkev, ananas, zázvor, česnek

2) Deprese - mrkev, jablko, špenát, červená řepa

3) Bolest hlavy - jablko, okurka, kapusta, zázvor, celer

4) Cukrovka - mrkev, špenát, celer

5) Žaludeční vředy - zelí, mrkev, celer

6) Astma - mrkev, špenát, jablko, česnek, citron

7) Vysoký krevní tlak - červená řepa, jablko, celer, okurka, zázvor

8) Artritida - mrkev, celer, ananas, citron

9) Detox ledvin - mrkev, červený meloun, okurka, koriandr

10) Ledvinové kameny - pomeranč, jablko, červený meloun, citron

11) Oči a zrak - mrkev, celer

12) Stres - banán, jahody, hruška

13) Zácpa - mrkev, jablko, čerstvá zelí

14) Únava - mrkev, červená řepa, zelené jablko, citron, špenát

15) Alkoholová opice - jablko, mrkev, červená řepa, citron

16) Paměť - granátové jablko, červená řepa, hrozny

17) Nervozita - mrkev, celer, granátové jablko

18) Špatné trávení - ananas, mrkev, citron, máta

Převzato z https://prirodajelek.cz


Zdravé potraviny, jejich seznam a jak je vybírat


Druhy zdravých potravin

Na co si dát pozor při výběru jednotlivých druhů potravin, pokud chcete začít jíst zdravěji? Zvolte v každém druhu potravin variantu některé ze zdravých potravin.

  • Pečivo: vybírejte vždy celozrnné varianty, které obsahují větší množství vlákniny, než bílé pečivo.
  • Maso: volte kuřecí nebo krůtí prsa, libové hovězí maso, či vepřová panenka.
  • Ryby a mořské plody: za vyzkoušení stojí losos, halibut, treska, makrela a krevety.
  • Těstoviny a rýže: zde vybírejte celozrnné těstoviny a hnědou rýži.
  • Tuky a dochucovadla: vybírejte si rajský protlak, hořčici, vinný ocet, olivový olej, avokádo, chilli omáčky. Pozor ale na varianty, které obsahují vysoké množství soli nebo cukru.
  • Pokrmy vhodné ke snídani: ke snídani si dejte celozrnné cereálie bez přidaného cukru, celozrnné tyčinky, ovesné vločky. Hledejte takové, které mají vysoký obsah vlákniny, ale nízký obsah cukru.
  • Polévky a konzervy: Opět kontrolujte, kolik soli v nich je. Pokud kupujete konzervované ovoce, vyberte si to ve vlastní šťávě, než v sirupu.
  • Mražené potraviny: kupujte pouze takové výrobky, které můžete přidat do polévek nebo vývarů. Zelenina, ovoce, mořské plody jsou vhodné.
  • Mléčné výrobky: vyhněte se nízkotučným a plnotučným výrobkům. Neslazené jogurty jsou nejlepší variantou, oslaďte si je sami.
  • Něco na chuť: pokud vás honí mlsná, můžete si občas dopřát hořkou čokoládu.

Proč vybírat zdravé potraviny a jíst zdravě?

Jíst zdravě má mnoho pozitivních přínosů - pro tělo i pro mysl. Pokud jíme zdravě, cítíme se dobře, jsme šťastnější, produktivnější atd. Stále více obchodů po celém světě nabízí zdravé varianty pokrmů - k vidění jsou také restaurace zaměřené na vegany, na nízkotučná či bezlepková jídla a další. Zdravá potravina je to, co může proměnit náš život. Jaké jsou zdravé potraviny konkrétně?

Seznam 10 zdravých potravin

Seznam zdravých potravin se může vždycky trochu lišit, protože živiny, které upřednostňuje jeden, nemusí potřebovat jiný. Obecně se ale níže uvedený seznam dá považovat za seznam těch nejzdravějších potravin.

  1. Špenát - je považován za superpotravinu. Ačkoli nemá tolik železa, jak se v minulosti věřilo, stále ještě je to velice zdravá potravina. Je plný energie a přitom obsahuje nízký počet kalorií. Zato je plný vitamínu A, K a kyseliny listové.
  2. Fazole - jsou plné antioxidantů a vlákniny, která způsobuje, že jsou tráveny pomaleji. Vy se tak cítíte sytí po delší dobu a spotřebujete méně kalorií!
  3. Vlašské ořechy - ze všech ořechů obsahují vlašské nejvíce antioxidantů, dále pak vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a zdravé tuky.
  4. Červená řepa - je dobrá na mozek a snižování krevního tlaku. Častokrát je však tato zelenina přehlížena. Obsahuje kyselinu listovou, hořčík a vitamín C.
  5. Avokádo - je zdrojem zdravých tuků, vitamínu B6 a kyseliny listové. Nahraďte jím ostatní, hlavně živočišné tuky.
  6. Hořká čokoláda - obsahuje více antioxidantů (na gramy), než některé druhy ovoce! Navíc dokáže odvrátit některé choroby a zlepšuje náladu.
  7. Maliny - obsahují antioxidanty a spoustu vitamínu C, vápníku a železa.
  8. Česnek - odstrašuje nejen upíry, ale také mnohé choroby. Snižuje totiž růst bakterií a má protizánětlivé účinky. Navíc snižuje krevní tlak a cholesterol.
  9. Citrony - mají protizánětlivé účinky a snižují růst rakovinných buněk. Obsahují také velké množství vitamínu C.
  10. Čočka - obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin, navíc chutná skvěle. Ať už klasická čočka nakyselo, nebo čočkový salát - vždy je chutná. Vegani a vegetariáni ocení hlavně vysoké množství bílkovin, které skrývá.

Potraviny pro zdravé oči

Pokud si chcete zachovat zdraví svých očí, zkuste zařadit následující potraviny: syrovou červenou papriku, slunečnicová semínka a oříšky, tmavá listová zelenina, losos či batáty.

Potraviny pro zdravé srdce

Zdravé srdce si zajistíte s následujícími potravinami: listová zelenina, celozrnné potraviny, lesní plody, avokádo, rybí tuk a další zdravé tuky (zejména rostlinného původu).

Potraviny pro zdravé vlasy

Pokud máte poškozené vlasy, může to být vaší stravou. Zahrňte následující: vejce, lesní plody, špenát, tučné ryby (jako je tuňák či losos), batáty, avokádo či oříšky.

Potraviny pro zdravé cévy

Také cévy potřebují povzbudit potravinami, například: chřest, avokádo, brokolice, tučné ryby, oříšky, olivový olej, meloun, kurkuma a špenát patří mezi potraviny, které povzbuzují činnost a zdraví cév.

Zdravé potraviny na hubnutí

Sem bychom mohli zařadit jakoukoli zeleninu a přiměřené množství ovoce. Nezapomeňte na libové bílkoviny (libové maso, jako jsou kuřecí a krůtí prsa, hovězí svíčková, vepřová svíčková, atd).

Potraviny pro zdravé klouby

Jíst protizánětlivou stravu pomůže vašim kloubům. Patří sem: třešně, červená paprika, losos, ovesné vločky, kurkuma, vlašské ořechy, kapusta a další. Pokud bychom chtěli prospět kloubům trochu nezdravě, můžete si občas dopřát želé.

Potraviny pro zdravou výživu

Pokud chcete jíst zdravě, zaměřte se na to, abyste si dopřáli vždy alespoň pět porcí zeleniny a ovoce denně. Ovoce si dávejte spíše dopoledne, zeleninu odpoledne. Na snídani snězte hodně bílkovin, protože omezí vaši chuť na sladké v průběhu celého dne. Na večeři si dopřejte jen bílkovinu se zeleninou, která váš žaludek příliš nezatíží.

Převzato z https://zdravazona.cz

Potraviny, které pročistí vaše cévy přírodním způsobem. Zde je seznam

Existuje několik obzvláště prospěšných potravin na zprůchodnění a čištění cév od nánosů cholesterolu a tuků.

Pročišťováním krevních cév tak účinně zabráníte vzniku aterosklerózy. Jde o vážné onemocnění, které může vést k selhání srdce, infarktu či mozkové mrtvici.

Ryby

Jak zjistila studie na Univerzitě v Southamptonu, ryby a obzvláště tuňák a losos, jsou vysoce účinné při prevenci ucpávání cév díky svému obsahu omega-3 mastných kyselin.

Tyto látky brání oxidaci cholesterolu, ukládání nánosů v cévách a tvorbě krevních sraženin.

Špenát

Špenát je velmi bohatý na kyselinu listovou a draslík. Tyto dvě látky jsou extrémně nápomocné při předcházení vysokého krevního tlaku.

Kromě toho, špenát zabraňuje tvorbě nadměrného cholesterolu a chrání před srdečním selháním z dlouhodobého hlediska.

Je také bohatý na lutein - látku, která chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací očí.

Česnek

Zdravotní účinky česneku při předcházení více druhů onemocnění, zejména vysokého krevního tlaku a nemocí srdce, jsou známé již dávno.

Několik studií v současnosti potvrdilo, že česnek je prospěšný především proti kornatění tepen (ukládání vápníku).

Brusinková šťáva

Na pročištění arterií od nánosů a cholesterolu stačí vypít jen 3 sklenice brusinkové šťávy za týden.

Jedinečné léčebné účinky brusinek pocházejí z jejich vlastnosti zvyšovat schopnost buněk absorbovat a spalovat tuk na produkci energie.

Spalováním tuku v buňkách se brání jeho ukládání v cévách.

Olivový olej

Vynikající účinky olivového oleje v souvislosti s prevencí cholesterolu byly potvrzeny několika studiemi.

To, co tento olej dělá obzvláště přínosným, je jeho vysoký obsah mononenasycených kyselin, které dokáží vyčistit arterie od nahromaděného špatného LDL cholesterolu.

Rajčata

Rajčata mají v sobě velké množství lykopenu. Ten je podle jedné korejské studie speciálně vhodný pro předcházení hrubnutí a tuhnutí tepen.

Jiné studie potvrdily, že ženy, které pravidelně konzumovaly rajčata jsou méně náchylné na kardiovaskulární onemocnění.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují vlákninu, která brání tvorbě cholesterolu.

Podle studií, 1 a půl až 2 sklenice (300 až 400 ml) vloček denně dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 20%.

Toto číslo může znamenat rozdíl mezi užíváním a neužíváním léků na cholesterol, které mívají mnoho nebezpečných vedlejších účinků.

Granátové jablko

Granátové jablko je extra bohaté na antioxidanty. Jde o jedno z nejlepších ovocí na prevenci kornatění tepen.

Omezováním množství cholesterolu v krvi snižuje poškození cév a předchází procesu aterosklerózy.

Kiwi a ananasový meloun

Důkladně pročistit arterie dokážete i tím, pokud budete konzumovat 200 gramů ananasového melounu a kiwi denně.

Tyto druhy ovoce jsou bohaté na antioxidanty, které mají extrémní přínos pro snižování hladiny špatného LDL cholesterolu v krvi.

Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje bioflavonoidy resveratrol a quercetin bránící oxidaci cholesterolu. Tím se efektivně snižuje ukládání nánosů na stěnách krevních cév.

Hrozny také snižují riziko onemocnění srdce a riziko tvorby krevních sraženin.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky