45.Ledviny

 

Když ledviny nefungují, jak by měly

Ledviny jsou nesmírně důležitý orgán

Filtrují krev a brání tomu, aby se do krevního oběhu dostával toxický odpad. To dělají, pokud fungují tak, jak mají. Mnohdy jsou však ledviny a celý jejich okruh oslabovány nejrůznějšími vlivy: prodělanými nemocemi, ale také například emocemi. Typickou emocí ledvin je úzkost. Ta je oslabuje a způsobuje hromadění patologické energie, která se pak šíří celým organismem.

Věděli jste, že ledviny zpracují až 130 litrů krve denně? K tomu, aby to dokázaly, bezpodmínečně musí být v pořádku. Pokud nejsou, dávají nám to znát. Projevů je několik a mezi nejběžnější patří tyto:

Otoky způsobené zadržováním vody v těle mohou souviset se špatnou funkcí lymfatického systému, ale také bývají neklamnou známkou poruchy ledvin. Pokud mají ledviny problém a nezvládají, vylučují stále méně tekutin, což způsobuje hromadění vody v těle. Otoky se projevují nejčastěji v oblasti dolních končetin a kloubů.

Potíže s močením, k nimž nepatří pouze nepříjemné pocity během močení, ale také změny barvy moči. Ta může být buď příliš tmavá (a v malém množství), nebo naopak abnormálně světlá až čirá (a ve velkém množství). Zatížené ledviny může signalizovat také časté až pravidelné noční buzení kvůli "malé potřebě" nebo pěnivá moč.

Kožní vyrážky mohou signalizovat nejen zátěž ledvin, ale prakticky jakoukoli toxickou zátěž v těle. Hromadění toxinů, které nemají kudy odcházet, se může projevit vznikem pupínků až akné nebo ekzémů.

Ztráta energie. Proč může souviset právě s ledvinami? Protože zdravé ledviny produkují hormon erythropoietin, který se podílí na tvorbě červených krvinek. Se zátěží ledvin se produkce hormonu snižuje a s ní také množství červených krvinek. Nezřídkakdy nastává překyselení těla, doprovázené slabostí, únavou a sníženou aktivitou mozku.

Lapání po dechu je spíše projevem plicních poruch, ale může souviset i se zátěží ledvin. Snížený počet červených krvinek způsobí také nedostatečné okysličení organismu. Člověk je tak nucen kompenzovat vzniklou situaci zrychleným dýcháním. S tím souvisí také snížená schopnost koncentrace, nebo dokonce závratě.

Bolesti ve střední části zad, přímo nebo přibližně v místech, kde se ledviny nacházejí. Bolest se nemusí projevit pouze při zánětu ledvin! Může být různě silná, akutní i chronická a velice nepříjemná.

Kovová pachuť v ústech se někdy připisuje na vrub těhotenství, ale mnohdy za ní stojí právě špatná funkce ledvin. Rovněž nadměrný zápach z úst je varovným signálem.

Tipy pro zdravé ledviny

  • Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na antioxidanty a organismus hydratují.
  • Pijte přiměřeně, okolo 6-8 sklenic čisté vody denně.
  • Snažte se omezit sůl, výrazně tím ledvinám prospějete. Potraviny samy o sobě jí obsahují dostatek (nemluvě o polotovarech a dochucovadlech).
  • Vsaďte na bylinky: nejlépe je popíjet čaje z petrželkové natě, bobkového listu nebo kvalitní zelený čaj, který navíc dokáže zrychlovat metabolismus.

Dobroty pro naše ledviny

V lednu a únoru máme chránit své ledviny a močový měchýř. Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny ukazatelem délky života a je v nich skryta vrozená životní energie. Na psychické úrovni odrážejí naše vztahy a city. Močový měchýř souvisí s tím, co ve svém životě ne/zadržujeme a ne/pouštíme ven.

Jaká strava posílí zdroj naší životní síly?

  • Pitný režim - zázvorový čaj, vlažná voda (s citronem), bylinné čaje, zeleninové šťávy, pivo (s mírou).
  • Luštěniny - fazole (červené, adzuki, mungo), červená čočka.
  • Zelenina - kořenová zelenina, cibule, fenykl, zelí, kapusta, červená řepa, pórek, květák, brokolice, salátová okurka, kvašená zelenina.
  • Ovoce - brusinky, borůvky, lesní plody.
  • Obilniny a semena - jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam a len.
  • Maso - ryba (tuňák, losos), krůta, králík.
  • Koření - skořice, zázvor, kurkuma.
  • Ochucovadla - mořské řasy, Tamari, Miso, Umebushi, Umeocet, jablečný ocet.

Čištění ledvin

Ledviny hrají v lidském organismu velmi významnou roli. Během jednoho dne profiltrují více než tisíc litrů krve a zbavují tím naše tělo mnoha škodlivých látek. Proto bychom je neměli nijak extrémně zatěžovat nezdravým životem* a jednou za čas stojí za to je přírodním způsobem pročistit. Pomoci s tím mohou různé šťávy, léčivé čaje a dokonce i obklady.

1. odšťavníme si mrkev s celerem a petrželí v poměru tři ku jedné a jedné. Přibližně půl druhé deci čerstvé šťávy pijeme třikrát denně po dobu jednoho týdne. Očistu opakujeme zhruba co čtyři měsíce.

2. jednou za rok můžeme také ledvinám dopřát dvoutýdenní kúru se šťávou, kterou připravíme ze tří středních mrkví, pěti hezkých řapíků řapíkatého celere, hrsti zelené petrželky a poloviny okurky. Připravený nápoj pijeme také třikrát denně.

3. na podzim je dobré zvýšit konzumaci jablek, nejlepší je to také formou šťávy. V tomto případě čistíme ledviny týden tak, že každý den popíjíme přibližně půl druhého litru čerstvě připraveného nápoje. Vyhýbáme se přitom kávě, čaji, slazeným nápojům, ideální je doplňovat tekutiny pouze neperlivou vodou.

4.z klasických léčivých čajů ledvinám velmi prospívají šípky. Lžíci usušených plodů zalijeme sklenicí vody, uvedeme do varu a vaříme přibližně patnáct minut. Pak tekutinu necháme vychladnout a popíjíme třikrát denně - před jídlem si dáváme třetinu skleničky.

5. jak už bylo uvedeno v úvodu, lepší práci ledvin může pomoci dokonce i léčivý obklad. Nastrouháme si omytý ale neoloupaný kořen zázvoru na jemném struhadle a kašičku zabalíme do gázy nebo plátěného sáčku. Povaříme ho v přibližně dvou litrech vody. Do velmi teplé ale ne vařící tekutiny namáčíme ručník, jemně z něj vyždímáme přebytečnou vodu, přiložíme ho na ledviny, přikryjeme suchým ručníkem a na vrch dáme ještě deku nebo peřinu. Obklad vyměníme ve chvíli kdy vychladne, znovu ho namočíme do velmi teplé tekutiny (možná budeme muset hrnec trochu ohřát) a všechno ještě dvakrát zopakujeme. Zevní očista ledvin by měla trvat tři dny. Podobné odklady pomáhají i při svalových bolestech zad.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky