113.Čokoláda a víno
Čokoláda a červené víno - v malém množství prodlužují život
Čokoláda i červené víno mají mnoho společného, jak v pozitivním tak i negativním. Nejsou jenom pochoutkou, která může být zodpovědná za přebytečné kalorie, ale především v rozumném množství mohou působit jako velmi účinná prevence proti rakovině a cévním chorobám.
Čokoláda i červené víno obsahují látku, která se nazývá RESVERATROL. Tato látka se nachází v povrchových vrstvách (slupkách) a má za úkol chránit před mikroskopickými houbami. Vědci zjistili, že látka resveratrol má silné protinádorové účinky a velmi pozitivně působí na kardiovaskulární systém.
Hořká čokoláda
Minimálně s obsahem 70 % kakaa není jen pochoutkou. Dvě kostičky hořké
čokolády na svačinku utiší chuť na sladké a současně poskytne
nutnou dávku polyfenolů zdraví tak prospěšných. Není již dnes
pochyb o tom, že 20 g hořké min. 70 % čokolády denně je účinnou
prevencí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Pozor, ale při
konzumaci hořké čokolády na mléko. Vědci totiž dále zjistili, že
mléko brání vstřebávat polyfenoly z hořké čokolády, a tím se její
přínos zcela neutralizuje. Proto se nedoporučuje jíst hořkou čokoládu
a zapíjet jí mlékem.
Červené víno
Je velice komplexní nápoj obsahující několik tisíc fytochemických látek,
mezi něž patří i resveratrol. Tato látka dokáže působit na různé
vývojové etapy nádoru. Resveratrol nejen že předchází vývoji nádorových
buněk, ale současně brání již existujícím nádorovým buňkám dosáhnout
jejich zralosti. Kdo chce opravdu využít blahodárného působení červeného
vína, musí pít umírněně. Při vyšších dávkách již působí
alkohol, a ten je pro buňky velmi škodlivý a dokonce zvyšuje rizika některých
druhů rakoviny. Resveratrol pomáhá brzdit stárnutí mozku a udržuje
jeho funkce. Není sice elixírem mládí, ale rozhodně působí jako
brzda stárnutí a pomáhá udržet kvalitní život co nejdéle.
V případě červeného vína a čokolády se opravdu dá doslova říct, že ZDRAVÍ CHUTNÁ. Proto si nemusíte odepírat skleničku kvalitního červeného vína nebo malý kousek čokolády denně. V tomto množství přispějí k vašemu dlouhému životu a dobrému zdraví.