70.Rajče
Rajčata prospívají srdci a bojují proti rakovině!
Rajčata prospívají našemu zdraví!
Rajčata jsou tvořena z 92 procent vodou a obsahují vitamín A, B, C, D, F a vitamín K. Je bohatá na biotin a niacin, najdete v nich i fosfor, hořčík, mangan, nikl, vápník či železo. Dále jsou bohaté na draslík, který usnadňuje vylučování vody a moči. Díky zinku dochází k tvorbě vazivové tkáně a hormonů. Neboť rajčata obsahují vyšší množství vlákniny, zlepší se nám proces trávení.
Rajčata jsou bohaté také na tyramin, jenž může za zvyšování hladiny krevního cukru a tlaku. Proto je konzumace rajčat vhodná i pro diabetiky. Co je opravdu výhodné, že obsahují jen malé množství kalorií, tudíž jsou ideální, pokud se snažíte zhubnout. Rajské jablíčka mohou fungovat jako přírodní projímadlo či antioxidant. Mohou tak na sebe vázat volné radikály. Rajčata se konzumují i z důvodu prevence proti vzniku rakoviny prostaty, jícnu, slinivky, dělohy či prsou.
Pokud
jsou rajčata dostatečně zralá, obsahují látku, jenž pohlcuje volné
radikály, jenž jsou příčinou ničení buněk. Tato látka se jmenuje
lykopen (nejvýznamnější karotenoid) a je silným antioxidantem. Do
několika týdnů vás zbaví skoro všech škodlivých tuků. Lykopen také
může za jejich zářivé červené zbarvení. Pravidelnou
konzumací rajčat můžete snížit i svou hladinu cholesterolu. Lykopen
se lépe vstřebá, když rajčata tepelně upravíte (kečup, omáčky).