70.Rajče

 

Rajčata prospívají srdci a bojují proti rakovině!

Rajčata prospívají našemu zdraví!

Rajčata jsou tvořena z 92 procent vodou a obsahují vitamín A, B, C, D, F a vitamín K. Je bohatá na biotin a niacin, najdete v nich i fosfor, hořčík, mangan, nikl, vápník či železo. Dále jsou bohaté na draslík, který usnadňuje vylučování vody a moči. Díky zinku dochází k tvorbě vazivové tkáně a hormonů. Neboť rajčata obsahují vyšší množství vlákniny, zlepší se nám proces trávení.

Rajčata jsou bohaté také na tyramin, jenž může za zvyšování hladiny krevního cukru a tlaku. Proto je konzumace rajčat vhodná i pro diabetiky. Co je opravdu výhodné, že obsahují jen malé množství kalorií, tudíž jsou ideální, pokud se snažíte zhubnout. Rajské jablíčka mohou fungovat jako přírodní projímadlo či antioxidant. Mohou tak na sebe vázat volné radikály. Rajčata se konzumují i z důvodu prevence proti vzniku rakoviny prostaty, jícnu, slinivky, dělohy či prsou.

Pokud jsou rajčata dostatečně zralá, obsahují látku, jenž pohlcuje volné radikály, jenž jsou příčinou ničení buněk. Tato látka se jmenuje lykopen (nejvýznamnější karotenoid) a je silným antioxidantem. Do několika týdnů vás zbaví skoro všech škodlivých tuků. Lykopen také může za jejich zářivé červené zbarvení. Pravidelnou konzumací rajčat můžete snížit i svou hladinu cholesterolu. Lykopen se lépe vstřebá, když rajčata tepelně upravíte (kečup, omáčky).

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky