103.Porucha krvetvorby

 

Trpíte poruchou krvetvorby? Zařaďte do jídelníčku těchto 40 potravin

Mnoho lidí pomáhá tělu doplňováním nejrůznějších vitamínů. Nejčastěji se jedná o céčko a béčko. Avšak víte, že pro tělo prospěšný a velmi důležitý je i vitamín K? Ten pomáhá nejen správné činnosti jater a při poruchách krvetvorby. Jak do těla dostat dostatek vitamínu K a zároveň se vyhnout jakýmkoliv doplňkům stravy? Víme, v jakých čtyřiceti potravinách je vitamínu nejvíce.

Vitamín K je v těle potřebný především kvůli poruchám krvetvorby, respektive kvůli značnému krvácení, a to ať už se jedná o krvácení z nosu, trombózu či vnitřní nebo menstruační krvácení.

Pomáhá také vstřebávat vápník, v jehož kombinaci bojuje proti řídnutí kostí a napomáhá jejich správnému vývoji. Nedostatkem vitamínu by tak neměli trpět lidé s osteoporózou. Mimo to vitamín K podporuje i srdeční funkce, ledviny a snižuje cholesterol. Velmi často se předepisuje před operací, aby nedošlo ke komplikacím, jako je pooperační krvácení. Udává se, že vitamín K působí preventivně proti vzniku některých typů rakoviny a předchází zubním kazům.

Vitamín K se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích, setkat se lze se třemi jeho formami, a to K1, K2 a K3. Někteří lidé mají problém s absorbováním vitamínu K, proto je vhodné ho do těla přijímat prostřednictvím správných potravin. Jen tak se může lépe vstřebat. A o jakých potravinách je řeč?

40 potravin s vysokým obsahem vitamínu K

špenát

zelené jablko

brokolice

vařené zelí

šalvěj

tymián

sušená bazalka

rukola

majoránka

oregano

petrželka

koriandr

margarín

brambory

luštěniny

pažitka

husí játra

hovězí játra

krůtí maso

kuřecí maso

mléko

slanina

tvrdé sýry

mořské řasy

rajčata

mrkev

sojový olej

vajíčka

kapusta

květák

tuřín

rybí tuk

jogurty

salát

řeřicha

majonéza

řepkový olej

olivový olej

podmáslí

fazole

Nebojte, nemusíte od ráno do večera jíst jen 40 zmíněných potravin. Zařaďte do jídelníčku pouze ty, které máte rádi. Pamatujte však na to, že každý den byste měli alespoň trochu vitamínu K prostřednictvím jídla do těla dostat.

Doporučená denní dávka vitamínu K se udává u žen 90 mikrogramů za den a u mužů 120 mikrogramů za den. Pro vaši představu v jedné polévkové lžíci olivového oleje je 8,1 mikrogramů vitamínu K, v hrnku vařené brokolice 220 mikrogramů a v hrnku syrové kapusty 547 mikrogramů.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky