118.Kysané zelí.
12 účinků
kysaného zelí na zdraví
Kysané zelí je často opomínané
jídlo, které je přitom velmi
jednoduché
a má mnoho zdravotních výhod. Mezi některé
ze zdravotních účinků kysaného
zelí patří
schopnost zlepšit zažívání,
krevní oběh, zdraví
srdce, stimulovat imunitní systém, posílit kosti, snížit
celkovou hladinu cholesterolu, zničit záněty
nebo chránit
proti některým
druhům rakoviny.
1. Kysané
zelí zlepší
vaše zažívání
během několika dní
Náš trávicí
systém obsahuje 100 bilionů
mikroorganismů, což je 10 krát
vyšší
číslo
než to, které
určuje počet všech buněk v těle.
Mluvit o tom, jak jsou tyto organismy důležité,
je snad i zbytečné.
Pokud trpíte špatným
trávením, nadýmání, bolestmi hlavy, kožními
problémy, přibýváním
na váze, zácpou, únavou či
bolestmi zad, pak je docela možné,
že vaše střeva nemají
tu správnou rovnováhu žaludečních
kyselin a bakterií, kvůli čemuž
není schopné
správně rozkládat
jídlo a rozesílat po těle vitamíny
a živiny. V případě,
že vaše tělo není
schopné absorbovat živiny z
potravin, které
jíte a odstranit z něj všechny
odpady, může u vás
vzniknout mnoho druhů zdravotních
problémů. Kvašené
potraviny, mezi které patří
i kysané zelí, posilují zdraví a rovnováhu trávícího systému.
Zlepšení
trávení, které je doprovázeno zdravějšími
střevy, vytváří
i lepší
zdraví.
2. Zlepšuje
zdraví střev
při používání
antibiotik
Antibiotika jsou v jistém smyslu zázrakem moderní medicíny. Při
správném
používání
pomáhají bojovat proti závažným,
život ohrožujícím
onemocněním.
Fungují tak, že ničí
bakterie a brání jejich vzniku, bohužel
však kromě těch špatných
ničí
i ty dobré. Každá
kůra z antibiotik hubí
prospěšné
bakterie a poskytuje vhodnou příležitost
pro množení
patogenů a jejich nekontrolovatelný
růst. Příznivá
střevní
flóra se znova vytvoří
až zhruba 2 týdny
až 2 měsíce
po dokončení
této kůry. Konzumací
kysaného zelí a jiných fermentovaných potravin pomůžete
obnově příznivých
bakterií a zničení
patogenních bakterií. Keramický sud na výrobu kysaného zelí můžete
koupit ZDE
3. Zlepšuje funkci mozku
Věděli jste, že váš
trávící
systém ve skutečnosti produkuje více
neurotransmiterů než váš
mozek? Vědci zjistili, že ženám,
které pravidelně konzumovaly
probiotika, se změnilo fungování
mozku. Mozky žen byly před 4 lety
zkoumány
pomocí magnetické rezonance v klidovém stavu a při
emotivním
rozpoznávání snímků osob, které
se zlobí nebo mají strach. Vědci
byli překvapeni, když zjistili, že signály,
které jsou odesílány ze střeva
do mozku, mohou ovlivnit způsob myšlení.
Dnešní
jogurty mají notoricky nízkou úroveň
probiotik, zkuste je proto nahradit kysaným
zelím.
4. Obsahuje vitamín C
Fermentační
proces kysaného zelí zvyšuje
biologickou dostupnost živin ze zelí.
Kysané zelí obsahuje vitamíny C, E a K, které díky této schopnosti
mohou být ještě lépe
využity. Vitamín
C, velmi silný antioxidant, který upevňuje
imunitu těla, pomáhá
tvořit kolagen, který
je nedílnou součástí
všech pojivových
struktur, zajišťuje pružnost cév,
kostí a zubů, předchází
vzniku paradontózy, zamezuje krvácivosti dásní a je nezbytný po vstřebávání
železa.
5. Zlepšuje imunitní
systém 70 až 80 % našeho imunitního
systému se nachází v našich
střevech.
Pokud máte
špatnou střevní
flóru a trpíte zažívacími
problémy, budete náchylnější
k nachlazení a chřipce. Tím,
že budete jíst
kysané zelí a jiné potraviny bohaté na probiotika (kefír, jogurt,
kimchi), zlepší
se vaše střevní
mikroflóra, díky čemuž se sníží
šance chytnou každý
virus, který se vám připlete do
cesty.
6. Kysané
zelí snižuje riziko
rakoviny prsu
Vědci zkoumali myši, které
se stravovaly výhradně stravou z
fast-foodu. Tyto myši měly predispozici k rakovině prsu. Vědci pak s těmito
hlodavci dále
pracovali a vyzkoušeli jim podávat
stravu bohatou na probiotika - Lactobacillus reuteri. Myši,
které se živily
probiotiky měly výrazně
nižší míru
symptomů rakoviny prsu, než ty,
které
probiotika nekonzumovaly. Vědci
naznačují,
že Lactobacillus reuteri pomáhá
růstu určitého
typu imunitních buněk, které
mohou mít protirakovinné účinky.
Lactobacillus reuteri se vyskytuje v mnoha fermentovaných
potravinách, včetně fermentovaných
mléčných,
masných a zeleninových výrobků.
To znamená,
že byste měli jíst
mnoho jogurtů, kefíru
a zelí.
7. Zdravé oči
a kůže
Kysané
zelí obsahuje poměrně málo
karotenů, avšak významné
množství
vitamínu A. Tento základní vitamín působí
jako antioxidant, který vylučuje
volné radikály
z těla. Volné
radikály jsou nebezpečné
vedlejší
produkty buněčného
metabolismu, které mohou způsobovat
mutaci zdravých
buněk. Kysané
zelí je spojeno s lepším
zdravím očí,
protože vitamín
A snižuje riziko makulární
degenerace a šedého
zákalu. Kromě toho, pokud jde o kůži,
vitamín A
pomáhá udržovat integritu pokožky,
zpomaluje vznik vrásek,
odstraňuje skvrny a obecně udržuje
kůži mladší
a zdravější.
8. Kysané zelí snižuje
záněty
Kysané
zelí obsahuje kromě vitamínů
a minerálních
látek také některé
organické sloučeniny, které
fungují jako protizánětlivá
činidla. Rostlinné
antioxidanty obsažené
v zelí mohou díky své protizánětlivé
schopnosti například
snižovat bolest a nepohodlí
kloubů, svalů či jiných
zanícených oblastí.
9. Prevence rakoviny
Zelí patří
mezi brukvovitou zeleninu, která je známá pro svou silnou schopnost
bojovat s rakovinou. Jedním z důvodů,
proč má
brukvovitá zelenina tyto schopnosti, je její vysoký obsah různých
antioxidantů a vlákniny.
Zelí obsahuje fytochemikálie, včetně
sulferových
sloučenin, jako například
izothiokyanáty a indoly. V laboratorních podmínkách se prokázalo, že
tyto složky dokáží
tělo ochránit
před rakovinnými
buňkami a mají
pozitivní vliv na snížení
zánětu. Sulforafan, zvláště
silný člen
rodiny isothiokyanátů,
je schopen zvýšit
v těle až dvojnásobně
počet enzymů, které
mohou pomoci bojovat proti volným radikálům.
10. Pomáhá
zvládat stres a zlepšuje náladu
Probiotika obsažené
v zelí mohou pomoci produkovat a uvolňovat
důležité
trávicí enzymy, které spolupracují s chemickými látkami v mozku.
Mezi ně patří
různé
živiny, jako jsou vitamíny
a minerální látky, které jsou potřebné
pro správnou funkci neurotransmitoerů
a kognitivní
procesy. Mozek doslova potřebuje
dobře stravitelné
živiny, včetně aminokyselin a
mastných
kyselin, aby mohl produkovat hormony, jako serotonin a dopamin, které
regulují nálady. Probiotika pomáhají vytvářet
"šťastné
hormony" a bojovat proti účinkům
stresu na těle, takže kysané
zelí vám může pomoci cítit
se optimističtěji, energičtěji a
zároveň
vám pomůže
s lepším
spánkem.
11. Pomáhá při
hubnutí
Stav vašich střev přímo
ovlivňuje způsob, jakým
se cítíte, myslíte a jednáte. Vzhledem k tomu, že
probiotika nacházející
se v kysaném zelí pomáhají regulovat různé
hormonální funkce, může to mít
pozitivní vliv na vaše chutě a
schopnost kontrolovat chuť k jídlu.
Studie z posledních let prokázala, že
příjem
potravin bohatých na probiotika je spojen se sníženým
rizikem obezity a snadnějším
hubnutím.
12. Kysané zelí dodává energii
Kysané zelí obsahuje vysokou hladinu železa,
která může
být pro tělo
prospěšná
mnoha různými
způsoby. Železo napomáhá
k lepší
výrobě energie, protože v těle
zvyšuje metabolismus a krevní
oběh, díky
čemuž se zvyšuje okysličení
orgánů a buněk. Tento zvýšený
průtok krve zvyšuje počet červených
krvinek, v nichž je železo klíčovou
složkou. Vysoká
hladina železa pomáhá
předcházet
anémii a vedlejším
účinkům s ní
spojeným (bolesti hlavy, únava, zhoršení
kognitivních funkcí). Nutriční
hodnota kysaného zelí Kysané zelí je velmi nízkokalorická potravina
s protizánětlivými
účinky a mnoha léčivými
výhodami. Kromě toho, že zelí
nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další
důležité
složky potřebné
pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou,
vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí
dokonce konzumovat jen malé množství
kysaného zelí (pár lžiček) a účinky
na sebe nenechají
dlouho čekat.
Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/kysane-zeli-zdravi