50.Třešně
Třešně zmírňují otoky
Třešně jsou doslova nabité vitamíny a minerály, díky kterým mají blahodárný vliv na celý náš organismus.
Třešně obsahují:
- vitamín C - pro imunitní systém a mentální svěžest
- kyselinu listovou - důležitá pro mozek a nervy
- vápník - pro kosti a zuby
- železo - pro krvetvorbu
- jód - při problémech se štítnou žlázou a bolestech páteře
- draslík - pro vylučování vody z těla
Třešně působí regulačně na hladinu kyseliny močové v těle, čímž jsou prevencí proti vzniku dny. Jsou skvělým zdrojem antokyanů, které snižují bolest a otoky způsobené jak tímto onemocněním, tak při artritidě.
Toto ovoce je ideální zejména pro děti, neboť minerální látky v nich obsažené podporují stavbu kostí a zubů.
Díky obsahu vitamínu C, posilují obranný systém organismu a mají výrazné protizánětlivé účinky.
Třešně mají i překvapivě vysoké množství jódu, který se podílí na správné funci štítné žlázy. Dá se říct, že se jedná o jeden z nejbohatších vnitrozemských zdrojů.
Podle posledních průzkumů mají třešně velký vliv na léčení cukrovky, protože podporují produkci inzulínu, který snižuje obsah cukru v krvi.
Ve třešních obsažené antokyany jsou svojí povahou antioxidanty, které chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.
Jsou vhodným nízkokalorickým jídlem doporučovaným při hubnutí, pomáhají čistit krev, játra a ledviny a jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči.
Třešně rovněž přispívají ke zdravé pokožce - obsahují přírodní látky, které zmírňují ochabnutí pleti a zneškodňují volné radikály.
Nejchutnější jsou čerstvé, ale doporučuje se, aby jejich konzumace nebyla spojena s pitím vody či jiné tekutiny a po nějaký čas se s pitím počkalo. Podobně jako ostatní peckovice dochází při jejich kontaktu s vodou k rychlému kvašení, což může vyvolat trávící potíže.
receptnazdravi.cz