103.Porucha krvetvorby
![](https://34985fd073.cbaul-cdnwnd.com/f4e084c257f2bb17966d3fc0951fd623/200000364-cf01ccf01f/zelenina-vitamin-K-brokolice.jpg?ph=34985fd073)
Trpíte poruchou krvetvorby? Zařaďte do jídelníčku těchto 40 potravin
Mnoho lidí pomáhá tělu doplňováním nejrůznějších vitamínů. Nejčastěji se jedná o céčko a béčko. Avšak víte, že pro tělo prospěšný a velmi důležitý je i vitamín K? Ten pomáhá nejen správné činnosti jater a při poruchách krvetvorby. Jak do těla dostat dostatek vitamínu K a zároveň se vyhnout jakýmkoliv doplňkům stravy? Víme, v jakých čtyřiceti potravinách je vitamínu nejvíce.
Vitamín K je v těle potřebný především kvůli poruchám krvetvorby, respektive kvůli značnému krvácení, a to ať už se jedná o krvácení z nosu, trombózu či vnitřní nebo menstruační krvácení.
Pomáhá také vstřebávat vápník, v jehož kombinaci bojuje proti řídnutí kostí a napomáhá jejich správnému vývoji. Nedostatkem vitamínu by tak neměli trpět lidé s osteoporózou. Mimo to vitamín K podporuje i srdeční funkce, ledviny a snižuje cholesterol. Velmi často se předepisuje před operací, aby nedošlo ke komplikacím, jako je pooperační krvácení. Udává se, že vitamín K působí preventivně proti vzniku některých typů rakoviny a předchází zubním kazům.
Vitamín K se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích, setkat se lze se třemi jeho formami, a to K1, K2 a K3. Někteří lidé mají problém s absorbováním vitamínu K, proto je vhodné ho do těla přijímat prostřednictvím správných potravin. Jen tak se může lépe vstřebat. A o jakých potravinách je řeč?
40 potravin s vysokým obsahem vitamínu K
špenát
zelené jablko
brokolice
vařené zelí
šalvěj
tymián
sušená bazalka
rukola
majoránka
oregano
petrželka
koriandr
margarín
brambory
luštěniny
pažitka
husí játra
hovězí játra
krůtí maso
kuřecí maso
mléko
slanina
tvrdé sýry
mořské řasy
rajčata
mrkev
sojový olej
vajíčka
kapusta
květák
tuřín
rybí tuk
jogurty
salát
řeřicha
majonéza
řepkový olej
olivový olej
podmáslí
fazole
Nebojte, nemusíte od ráno do večera jíst jen 40 zmíněných potravin. Zařaďte do jídelníčku pouze ty, které máte rádi. Pamatujte však na to, že každý den byste měli alespoň trochu vitamínu K prostřednictvím jídla do těla dostat.
Doporučená denní dávka vitamínu K se udává u žen 90 mikrogramů za den a u mužů 120 mikrogramů za den. Pro vaši představu v jedné polévkové lžíci olivového oleje je 8,1 mikrogramů vitamínu K, v hrnku vařené brokolice 220 mikrogramů a v hrnku syrové kapusty 547 mikrogramů.